Waarom een cooperatie ?

Bandeau-vert

Oorsprong

De klassieke industriële voedingssector heeft negatieve effecten op het milieu en op de werk- en levensomstandigheden van landbouwers en producenten. Alternatieven bestaan (gespecialiseerde handelszaken en aankoop in korte keten) maar kennen bepaalde beperkingen :

  • Hoge prijzen in de gespecialiseerde handel
  • Aanzienlijk engagement van klanten bij groepsaankopen en directe verkoop
  • Beperkt gamma aan producten
  • Te lage sociale mix, enkel voor goed geïnformeerd publiek
produit-6

Onstaan

dispaching-2

BEES coop werdt in september 2014 opgestart door een groep burgers voornamelijk uit het ADES-netwerk. Het project werd snel gevormd rond een aankoopvereniging die zich ook bezig houdt met het openen van de supermarkt.

De aankoopvereniging beproeft de producten, steunt het participatieve aspect en maakt het mogelijk om het beroep van distributeur te leren. Sindsdien heeft het netwerk meer dan 250 huishoudens samengebracht en biedt nu bijna 200 producten aan.

Onze inspiratiebronnen

De aanvankelijke inspiratie komt van de Park Slope Food Coop en La Louve in Parijs. Park Slope Food Coop is een coöperatieve supermarkt van 1.000 m² in New York. Elk van de 16.000 leden van de PSFC is actief betrokken bij de werking en dit door het besteden van 2.45 uren werk per maand. In ruil voor dit werk kunnen ze een gevarieerd aanbod aan kwalitatieve producten kopen tegen een relatief lage prijs.

3-coop

BEES Coop Overseas

Drie van onze leden zijn coöperatieve modellen gaan bezoeken in Brooklyn en Montreal. Ontdek hun webdocumentaire om deze innovatieve systemen te verkennen! (link)

Park Slope Food